AKIK A MECCSET NÉZIK, AZ UNALMAS LOCSOLÁS HELYETT...
Két éve van öntözőrendszerem, és nem bántam meg, hogy annak idején belefogtam! Az elején semmi értelmét nem láttam, de amióta rájöttem, mennyi időt spórolok meg vele, egész másképp állok a dologhoz!

K. András, Szőreg
line
A nejem bolondul az ilyen romantikus dolgokért, úgyhogy a gyerekekkel kitaláltuk, hogy kap egy kerti tavat az 50. születésnapjára. A Florassistnál hál'istennek nem csak a berendezéseket kaptuk meg, de a tanácsaikkal jó sok balfogástól is megmentettek minket.

Sz. Péter, Deszk
line
Halvány fogalmam sincs a kertápolásról, mielőtt kertes házat nem vettünk, füvet sem tudtam nyírni. A Florassittal kapcsolatban az fogott meg, hogy nem csak eladják a berendezéseiket, hanem segítenek is abban, amiről neked fogalmad sincs. Így legalább tényleg olyan dologért fizeted ki a pénzt, amit használni is tudsz.

M. Anita, Hódmezővásárhely
Öntözéstechnika
Mai, rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut kertünk gondozására, növényeink locsolására. Egész napos, fárasztó munkánk után felüdülést nyújt az ápolt, zöldellő kert látványa. Növényeink egészséges fejlődéséhez egyenletes vízkibocsátásra van szükség, ez azonban kézi locsolással megoldhatatlan. Ebben segít az automata öntözőrendszer, amely leveszi az öntözés gondját a kerttulajdonos válláról.
Miért fontos az öntozőrendszer?
Az automata öntözőrendszer legfőbb előnye, hogy emberi beavatkozás nélkül az előre beállított időpontban elvégzi az öntözés munkáját, egyenletes vízelosztást biztosítva a növények számára, ezáltal időt és vizet spórol meg a kerttulajdonos.
Az öntözés ideális esetben éjszaka, kora hajnalban zajlik, hisz olyankor kisebb a víz párolgási vesztesége, valamint a növények hőfoka is alacsonyabb. A víznek van ideje lehúzódni a gyökérzónába, a reggeli napsütés elpárologtatja a leveleken maradt vízcseppeket, kisebb lesz a gombásodás kockázata.
Az időzíthető vezérlővel pontosan beállítható az öntözés kezdete és időtartama, így távollétünk során sem kell aggódnunk a kertünk kiszáradása miatt.
Öntözőrendszer használatával elkerülhető a kiszáradás, vagy a túlöntözés, hisz a beépített esőérzékelő kikapcsolja az öntözőrendszert adott csapadékmennyiség esetén, így pontosan a szükséges vízmennyiséget juttathatjuk ki növényeink számára.
öntozőrendszer
Az öntözőrendszer működése

Az öntözőrendszer fő részei a föld alá telepített csővezeték, a rajta bizonyos szakaszonként elhelyezett szórófejek, a mágnesszelepek, és az ezt kezelő automata vezérlőegység.

Szórófejek:
A 30cm mélyre telepített csővezeték juttatja el a vizet a szórófejekig, melyek nyomás hatására emelkednek ki a talajból. Az öntözés végezetével visszahúzódnak, így nem zavarják a kerti munkálatokat, az öntözőrendszer üzemelésen kívüli időszakban szinte észrevehetetlenek.
szórófej
Mágnesszelepek:
Minden szórófejhez tartozik egy adott vízfogyasztás, amennyi vizet a szórófej percenként kibocsát. Ha a szórófejek összesen több vizet fogyasztanak, mint a rendelkezésre álló vízmennyiségünk, nem működtethetjük egyszerre az összes szórófejet, így a területet több zónára kell osztanunk. Ezen zónák szétválasztását mágnesszelepekkel oldjuk meg. Mindegyik szelep egy adott területet kezel, így mikor a vezérlő kinyitja a szelepet, a terület öntözése elindul, és ha eltelt a vezérlőbe beprogramozott időtartam, a szelep lezárul, majd elindul a következő zóna öntözése.
mágnesszelep
Automata vezérlőegység:
A vezérlőegység segítségével automatizálhatjuk öntözőrendszerünket, beállíthatjuk a zónák öntözésének kezdetét, valamint időtartamát. Százalékos eltérítés segítségével egységesen növelhetjük az összes zóna öntözési időtartamát, így száraz napokon nem kell bajlódnunk az időtartamok egyenkénti módosításával.
A vezérlő 220V-os árammal működik, valamint egy beépített elemmel, amely áramszünet esetén megőrzi a betáplált adatokat. Létezik bel- és kültéri kivitelben is.
vezérlőegység
Esőérzékelő:
Az esőérzékelő az öntözőrendszer azon tartozéka, amely a túlöntözés megelőzésében segít. Adott csapadékmennyiség esetén megállítja az öntözést, így nem csak a túlöntözés, de a felesleges vízkibocsátás is megakadályozható.
esőérzékelő
Az öntözőrendszer ára
Az öntözőrendszer árát sok tényező befolyásolja, pl. a kert paraméterei, a benne lévő növények vízigénye és elhelyezkedése, a rendelkezésre álló vízmennyiség, stb. ezért minden kert öntözőrendszeréhez külön árajánlatot készítünk. Az árajánlat összeállítása előtt készítünk egy öntözési tervrajzot, melyen feltüntetjük a szórófejek helyét, a csővezetéket és az öntözési zónákat, konkrét árat csak a terv elkészítése után tudunk mondani.
Néhány példa kiépített öntözőrendszerekre és áraikra:

1. példa:
1 zónás, 8 szórófejet tartalmazó öntözőrendszer, meglévő szivattyúval, technológiai szereléssel, beüzemeléssel
Br. 81.000 Ft

tervrajz
ajanlat


2. példa:
6 zónás, 31 szórófejet tartalmazó öntözőrendszer ásással, kivitelezéssel
Br. 462.500 Ft

tervrajz
ajanlat


3. példa:
14 zónás, ipari létesítményt ellátó 86 ipari szórófejet és 1600 fm föld alá helyezhető csepegtetőcsövet tartalmazó öntözőrendszer, komplett kivitelezéssel
Br. 5.120.460 Ft

tervrajz
ajanlat


Miért fontos a tervezés?
A pontos árajánlat kialakítását minden esetben az öntözőrendszer tervezése előzi meg, hiszen a tervezés során állapítjuk meg a szórófejek, mágnesszelepek és egyéb szükséges anyagok mennyiségét. Ehhez szakembereink felmérése, vagy a tulajdonos által megrajzolt kertterv szükséges, melyen az alábbi adatoknak kell szerepelnie:
  • vízvételi hely (kút, vagy hálózati víz)
  • kert paraméterei pontos méretekkel
  • öntözendő terület
  • egyéb növények (pl. bokrok, cserjék, vastagabb törzsű fák)
  • egyéni igények (pl. az öntözőrendszertől független vízvételi hely kialakítása)
A szakemberünkkel való egyeztetés után néhány nappal készül el a terv és az árajánlat, ennek elkészítése költségmentes, a tervezés díjtalan, így előzetesen információt szerezhet az Önnél kiépítendő öntözőrendszer áráról anélkül, hogy ezért fizetnie kelljen.
A terven feltüntetjük a csővezetékek, a szórófejek és a vezérlő helyét, a szórófejek szórásképét, árajánlatunkban pedig az egyes tételek árát és mennyiségét, így ha azonnal nincs pénze a teljes rendszer kiépítésére, a beruházás ütemezhető.
I. ütem
Csőhálózat lefektetése 100 - 200 Ft/ fm.
Gyakorlatilag el lehet végezni a teljes földmunkát, vezeték lefektetését. A kertet készre lehet csinálni, utólag már csak a szórófejek helyét kell feltárni 20-30 cm mélyen és hosszon.
II. ütem
Szórófejek elhelyezése 1500 - 6000 Ft/db
Az ára leginkább az öntözendő távolságtól függ. Ezek lehelyezésével már a teljes kertet tudja öntözni, kézi vezérléssel, hálózati vízről.
III. ütem
Szivattyú beépítése (csak akkor szükséges, ha nem hálózati vízről akarja üzemeltetni) 50.000 - 100.000 Ft
Beszerelésével kiváltható az ivóvízzel történő öntözés.
IV. ütem
Mágnesszelepek 4.000 - 8.000 Ft/db és vezérlő 15.000 - 25.000 Ft
Beépítésével automatizálható az öntözés.
V. ütem
Esőérzékelő 10.000 Ft/db
Az öntözés nem indul el csak akkor, ha a talaj nedvessége ezt indokolja.