Nyomáskapcsolók

Nyomáskapcsolók

Automata öntözőrendszerek esetén szükség van nyomáskapcsolóra, illetve átfolyásérzékelőre, amely a szivattyút automatizálja, valamint megóvja attól, hogy szárazon futás esetén leégjen a motorja. Ezzel a készülékkel tudjuk a szivattyúkat automatizálni, a nyomáskapcsolók végzik a szivattyúk ki- és bekapcsolását.

A nyomáskapcsolók működése egyszerű: a ki- és bekapcsolási nyomás beállítható, így ha automata rendszer esetén a vezérlő kinyit egy mágnesszelepet, ennek hatására leesik a nyomás, a nyomáskapcsoló pedig elindítja a szivattyút. Ha az öntözőrendszer üzemelési ideje befejeződik, a mágnesszelep lezár, a nyomás eléri a nyomáskapcsolón beállított felső értéket, a szivattyú pedig leáll.
Az átfolyásérzékelők esetén nem állíthatók a nyomásértékek, amennyiben vízáramlás van, automatikusan indítja a szivattyút, ha pedig a vízáramlás befejeződik, a szivattyú leáll.

A nyomáskapcsolókhoz képest nagy előnye, hogy szárazon futás esetén leállítja a rendszert, tehát nem engedi, hogy a szivattyú leégjen, ha bármilyen okból kifolyólag nem kapja fel a kútból a vizet.

Vissza