Szivattyúk

Szivattyúk

Az öntözőrendszerek többsége nem hálózati vízről, hanem fúrt kútról üzemel. Ilyen esetben, szükség van szivattyúra, amely a kútból kiemeli a vizet, és az öntözőrendszer szórófejeihez megfelelő nyomással továbbítja azt.

A szivattyú kiválasztásánál figyelembe kell venni a kút paramétereit, valamint az öntözőrendszerhez szükséges vízhozamot és a szórófejek kiemeléséhez szükséges nyomást. Ha tudjuk, hogy az öntözőrendszer tervezett vízszükséglete pl. 30 liter / perc, akkor olyan szivattyút célszerű választani, amely képes a szükséges víznyomás mellett ezt a mennyiséget biztosítani.

Célszerű továbbá figyelembe venni, hogy az adott kút vize mennyire levegős, hiszen ebben az esetben olyan szivattyút érdemes választani, amely jobban kezeli a gázos vizet.

Szempont lehet továbbá az is, hogy a fúrt kútból rögtön az öntözőrendszerbe továbbítanánk a vizet, (ebben az esetben egy erősebb szivattyút célszerű üzemeltetni), vagy a kút alacsony vízhozama miatt egy kisebb teljesítményű szivattyúval egy tartályba juttatnánk vizet, és onnan, egy erősebb szivattyúval továbbítanánk a szórófejek felé.

Ahhoz tehát, hogy a számunkra megfelelő szivattyút kiválaszthassuk, érdemes az öntözőrendszert megterveztetni, hogy a megvásárolt szivattyú biztosan megfeleljen a szükséges paramétereknek.

Vissza