Esőérzékelők

Esőérzékelők

Az esőérzékelő egy vezérlőhöz csatlakoztatható készülék, mely segítségével megakadályozhatjuk eső esetén az öntözőrendszer üzemelését, ezzel elkerülve a növények túlöntözését. Felhasználásával elkerülhető a túlöntözésből eredő talajminőség romlása, illetve a gombásodás kialakulása.


A készülék kifejezetten hasznos olyan területeken, ahol az öntözőrendszer hálózati vízről üzemel, hiszen az eső esetén történő öntözés feleslegesen növelné a kerttulajdonos vízszámláját.


Az esőérzékelő rögzíthető falra, kerítésre, külön áramforrás nem szükséges, az eszközt a vezérlőegységhez kell csatlakoztatni. Elhelyezésével kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy olyan helyre kerüljön, ahol az esőn kívül a napsütés, illetve szél is érheti, hiszen ezek szárítják ki a készülékben lévő szivacsot, amely, ha ismét száraz állapotba kerül, az esőérzékelő nem jelez többé esőt.


Létezik vezeték nélküli kivitelben is, amely megoldást nyújt azokban az esetekben, ha a kábelezés a vezérlő és az esőérzékelő között nem megoldható.

Vissza